Jeg fikk et slags innfall her om dagen at det hadde vært kjekt å prøve meg på hjemmelaga kjøttkaker igjen. Det er gått en god stund siden jeg laget det sist, og etter hva jeg husket ble de nok ikke verdens beste den gangen. Øvelse gjør uansett mester før eller siden ser det ut til, for denne gangen ble jeg meget fornøyd med resultatet! Her kommer oppskriften jeg brukte:
Kjøttkaker i brun saus
Ingredienser: Sausen:
500gr karbonadedeig 1/2 gul løk
1 egg 2 ss mel
1 dl vann 2 ss margarin
2 ss potetmel 5 dl vann
1/2 ts salt 2 buljongterninger
1/4 ts pepper stekesjy fra kjøttkakene
1/4 ts muskat (finmalt) pepper
1/4 ts ingefær (finmalt) evt. bittelitt salt
1 finhakket sjarlottløk (buljongen er ganske salt)
Slik gjør du:
Bland kjøtt, egg og det tørre i en bolle. Spe med vann, litt om gangen til deigen er jevn og litt fuktig. Er deigen for våt kan en tilsette litt ekstra potetmel, men pass på så det ikke blir for tørt! Sjarlottløken røres inn til slutt. Før en steker kjøttkakene kan det være lurt å steke en liten bit for å sjekke at deigen er godt nok krydret. Deigen formes så til like store boller med to spiseskjeer dyppet i litt vann. Det er viktig at alle blir like store slik at de blir gjennomstekt. Stek kjøttkakene ca. 5 min på hver side.
For å lage sausen starter man med å hakke opp løken så fint eller grovt som en ønsker, før den stekes blank på middels varme i margarinet. Ha så i litt og litt av melet, og rør godt slik at det ikke klumper. Etterpå tilsettes buljongvannet, sakte og under omrøring. Det er lurt å varme opp vannet litt i microen først slik at buljongen er skikkelig oppløst før den puttes i sausen. La sausen koke opp, tilsett stekesjyen fra kjøttkakene og smak til med pepper.
Som tilbehør synes jeg det er aller best med ertestuing, poteter og kålstuing, men det går an å bruke potetmos også. Denne gangen ble det kun kålstuing og poteter siden jeg skambrente ertestuingen. Oppskriften på kålstuingen:
Kålstuing
Ingredienser:
1/2 kålhode
3 ss margarin
3 ss hvetemel
2 dl melk
1 klype muskat (finmalt)
salt og pepper
litt vann fra kokingen
Slik gjør du:
Skjær kålen opp i terninger og kok den i saltet vann i 15-20 minutter. Smelt margarinet i en tykkbundet kjele og ha i melet, pisk godt i 2-3 minutter. Ha så i melken litt etter litt og pisk hele tiden. La dette koke opp og tilsett kokevann til ønsket konsistens. Til slutt tilsettes kålen og stuingen smakes til med muskat, salt og pepper. Bon appétit!
Du verden, det så da godt ut! Hege
SvarSlettTakk! :D Nå er ikke jeg halvparten så flink som deg til å legge opp maten delikat og lekkert da! Men jeg håper at jeg en dag blir litt flinkere ;) Norsk mat for min del pleier som regel å bli sånn flykræsj på tallerkenen av en eller annen grunn!
SvarSlettSorry for usakeligheten, men det ser litt ut som du lage mat in the nude ;)
SvarSlettHaha! Tubetopp :)
SvarSlettTubetopp meg i rauå ;)
SvarSlett